5


Translate

6 Ιουν 2020

Τα μωβ δέντρα της Αθήνας που ύμνησε ο Γιώργος Σεφέρης -Λίγοι ξέρουν το περίεργο, εξωτικό όνομά τους [εικόνες]

Ενα μωβ μονοπάτι ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας. Ο πεζόδρομος έχει γεμίσει ανθάκια και τα φορτωμένα κλαδιά των δέντρων μοιάζουν να αγκαλιάζονται, θέλοντας να αγγίξουν τον ουρανό. Ισως, ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθήνας είναι εδώ.
Με αυτή τη ρομαντική διάθεση περάσαμε κάτω από τα μωβ δέντρα της Αθήνας. Σίγουρα έχετε βρεθεί και εσείς εκεί… στον δρόμο δίπλα από το Ζάππειο και έχετε μαγευτεί από την εικόνα, που θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάποιο καρτ ποστάλ. «Πώς ονομάζονται;», αναρωτιόμαστε, αλλά απάντηση δεν είχε κανείς από εμάς. Ευτυχώς, υπάρχει η Google και μάθαμε το εξωτικό όνομα των μωβ δέντρων της Αθήνας.
Τζακαράντες ή γιακαράντες, τα πανέμορφα δέντρα που χρωματίζουν την Αθήνα
Το όνομα του δέντρου είναι γιακαράντα ή τζακαράντα (πολύ εξωτικό!). Στη γλώσσα των Γκουαρανί, ιθαγενών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Παραγουάης από όπου κατάγεται, σημαίνει «αρωματικό».
Γακαράντες / Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis
Ανήκει στην οικογένεια της μπιγκόνιας, όπως αποδεικνύει και το λουλούδι της, και απλώνει τα κλαδιά σε σχήμα ομπρέλας μέχρι το ύψος των 20 μέτρων, ίσως και των 30.
Μενεξεδένια άνθη δίνουν χρώμα στην πόλη / Φωτογραφία: EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η ομορφιά του μωβ δέντρου της Αθήνας είναι απερίγραπτη και όσοι βρίσκονται στο Ζάππειο δεν μπορούν να αντισταθούν και τραβούν συνεχώς φωτογραφίες. Με ενα σκρολάρισμα, άλλωστε, στην τοποθεσία «Ζάππειο» στο Instagram θα δείτε φωτογραφίες από το ανθισμένο μονοπάτι.
πηγη ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου