Translate

r

20 Σεπ 2018

Δημήτρης Ιωακειμίδης 1939 – 2014

Ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.
Ο Δημήτρης Ιωακειμίδης γεννήθηκε το 1939 στη Νέα Ιωνία της Αθήνας. Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1962 στο ρόλο ενός λήσταρχου, του Καπετάν Αρβανίτη, στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού «Οι Υπερήφανοι».
Ξεχώριζε για τη χαρακτηριστική του, βαθιά φωνή, αλλά και για την πληθωρική του παρουσία
στο σανίδι του θεάτρου, τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, όπου πρωταγωνίστησε σε δεκάδες παραγωγές. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του ως Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην ταινία του Ερρίκου Ανδρέου «Παπαφλέσσας».
Έκανε την τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1999, στην ταινία «Χώμα και νερό» του Παναγιώτη Καρκανέβατου. Στο θέατρο υπήρξε δημιουργός του θεάτρου «Πολύτεχνο», στο οποίο έπαιξε και σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις.
Ο Δημήτρης Ιωακειμίδης πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, σε ηλικία 75 ετών.
Εργογραφία
Τηλεοπτικές σειρές
  • Εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή (1972, ΕΙΡΤ)
  • Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων (1972, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ονειροπαρμένος (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Εφιάλτης (1973, ΕΙΡΤ)
  • Η Θέμις έχει κέφια (1975, ΕΙΡΤ)
  • Η ωραία Ελένη των γαϊδάρων (1976, ΥΕΝΕΔ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Διακοπές μ' ένα παραχαράκτη (1976, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Ο θάνατος έχει δυο όψεις (1976, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Τελευταία ειδοποίηση (1976, ΕΡΤ)
  • Αφροδίτη (1977, ΥΕΝΕΔ)
  • Υποψίες: Αυτόπτης μάρτυς (1977, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Η φωτογραφία (1977, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Ποιος σκότωσε τη Ρόζα (1977, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Το κόκκινο βάζο (1977, ΕΡΤ)
  • Ο μεγάλος ξεσηκωμός (1977, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ταξιτζής (1977, ΥΕΝΕΔ)
  • Μια φορά κι έναν καιρό: Ο πέτρινος τοίχος (1977, ΕΡΤ)
  • Ο ταξιτζής: Γραφειοκρατία (1978, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ταξιτζής: Ο μανάβης (1978, ΥΕΝΕΔ)
  • Υποψίες: Εκβιασμός (1978, ΕΡΤ)
  • Λεηλασία μιας ζωής (1978, ΕΡΤ)
  • Το ημερολόγιο ενός θυρωρού (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ταξιτζής: Ο κουβαρίστρας (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ταξιτζής: Τζακ (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα: Πρόσκληση σε γεύμα (1980, ΕΡΤ)
  • Οι ιερόσυλοι (1983, ΕΡΤ2)
  • Οικογένεια Ζαρντή (1983, ΕΡΤ)
  • Τα αδέλφια (1988, ΕΤ2)
  • Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1990, ΕΤ1)
  • Όταν ήμουν δάσκαλος (1993, ΕΤ1)
  • Επικίνδυνες σχέσεις (1992, ΕΤ2)
  • Η οργή των θεών (1994, ΣΚΑΪ)
  • Παντρεμένοι... ανύπαντροι (1994, Mega)
  • Αξέχαστες κωμωδίες: Μπάμπης και Μπαμπίνος (1996, ΕΤ1)
Φιλμογραφία
  • Οι υπερήφανοι (1962)
  • Με τη λάμψη στα μάτια (1966)
  • The day the fish came out (Όταν Τα Ψάρια Βγήκαν Στη Στεριά!, 1967)
  • Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967)
  • Η καρδιά ενός αλήτη (1968)
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
  • Η ώρα της αλήθειας (1969)
  • Ληστεία στην Αθήνα (1969)
  • Βαβυλωνία (1970)
  • Δώστε τα χέρια (1971)
  • Παπαφλέσσας (1971)
  • Οι αμαρτωλοί (1971)
  • Υπερήφανοι αετοί (1971)
  • Μπουμ ταρατατζούμ (1972)
  • Οι βάσεις και η Βασούλα (1975)
  • Οι κυνηγοί (1977)
  • Η βαλίτσα του παπά (1978)
  • Γυναίκες στα όπλα (1979)
  • Τζακ ο καβαλλάρης (1979)
  • Ο ποδόγυρος (1980)
  • Savage Hunt (Ο στόχος των εκτελεστών,1980)
  • Ένας κοντός θα μας σώσει (1981)
  • Πάμε για ...καφέ; (1981)
  • Απίθανοι αλλοιώτικοι κι ωραίοι… (1982)
  • Κορίτσια για... τσίμπημα (1985)
  • ...και δυο αυγά Τουρκίας (1987)
  • Υπέρ επείγον (1989)
  • Χώμα και νερό (1999)
Βιντεοταινίες
  • Το γλυφιτζούρι (1985)
  • Ο θάνατος έχει δυο όψεις (1985)
  • Ο ταξιτζής μας (1985)
  • Ο Πιπίλας και ο Τορπίλας (1986)
  • Ταμτάκος ο ηλεκτρονικός γύφτος (1987)
  • Ο λαχαναγορίτης (1987)
  • Μια κυρία στον υπόκοσμο (1988)
  • Οι συνένοχοι (1988)
πηγη sansimera.gr