5


Translate

20 Ιουν 2019

Μνήμες εμφυλίου 1997 στην Αλβανία: Οι ξένες πρεσβείες προειδοποιούν για μεγάλο κίνδυνο – Στέλνουν email σε πολίτες

Έκρυθμη είναι η κατάσταση ασφαλείας στην Αλβανία, ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε ένα άκρως επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο και πολλοί φοβούνται ακόμα και εμφύλιο ή ίσως και γεγονότα παρόμοια με το 1997, όταν είχαμε το άδειασμα πολλών αποθηκών όπλων του αλβανικού στρατού.


Η πολιτική κρίση στην Αλβανία και η κόντρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλιρ Μέτα και του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο πεδίο μάχης με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας.
Οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες πρεσβείες στα Τίρανα έχουν στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους πολίτες τους στην Αλβανία, αναφέρει ο αλβανικός τύπος.
Οι διπλωματικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους υπηκόους τους να εγγραφούν στο σύστημα έκτακτης ανάγκης για να λάβουν ειδοποιήσεις σε περίπτωση κινδύνου.
Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι πρόκειται για ένα είδος πρωτοκόλλου ασφάλειας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί αν συμβεί κάτι στην Αλβανία.

Αυτό δεν συνέβη όμως ποτέ στο παρελθόν. Η πηγή δήλωσε ότι το πρωτόκολλο αυτό θα δείχνει πού θα πρέπει να μετακινηθούν οι ξένοι υπήκοοι και με ποιον θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση κινδύνου.
Αυτό δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία από τις εκλογές στην Αλβανία στο παρελθόν και αποτελεί ένδειξη ότι  ορισμένες Πρεσβείες  στα Τίρανα μπορεί να έχουν πληροφορίες ότι η κατάσταση στην Αλβανία μπορεί να κλιμακωθεί προσεγγίζοντας την 30 Ιουνίου, αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα.
Υπενθυμίζουμε ότι ενόψει των δημοτικών εκλογών, τρία εκλογικά τμήματα έγιναν στάχτη σύμφωνα με πληροφορίες. Στα Τίρανα υπάρχουν χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες οι οποίοι ζητούν εδώ και τώρα την παραίτηση Ράμα και θέλουν η χώρα να πάει σε εθνικές εκλογές.
Ένα τέτοιο κλίμα σίγουρα θα επηρεάσει και την τύχη της ελληνικής μειονότητας, μετά και την απαγόρευση να κατέβει ως υποψήφιος στην Χειμάρα ο πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Μπελέρης με ένα σαθρό κατηγορητήριο.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει  τους Έλληνες της Β.Ηπείρου και να κάνει ότι είναι δυνατόν για την τύχη τους, την οποία κακώς έλαχε να την ελέγχει ο γνωστός Έντι Ράμα.
πηγη pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου