5


Translate

11 Ιουν 2019

«Σκάνε» εξελίξεις στα Σκόπια: Τι αποφάσισαν Ζάεφ-Αλβανοί για το Τέτοβο – Έρχονται τα πάνω-κάτω στα Βαλκάνια

Σε μεγάλη «περιδίνηση» έχει εισέλθει η κατάσταση στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων, του οποίου οι αξιωματούχοι «ξεχνούν» συνεχώς την λέξη «Βόρεια» στην επίσημη ονομασία της χώρας (Συμφωνία των Πρεσπών), μετά την αποκάλυψη που έκανε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος (VMRO) Κριστιάν Μικόφσκι, προκαλώντας πάταγο
και εξελίξεις.      

«Να μας απαντήσει ο Ζάεφ αν υπάρχει συμφωνία με το DUI (Αλβανικό κόμμα των Σκοπίων) για να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική κατάσταση στο κράτος και να σχεδιαστούν νέα σύνορα.», αναφέρει  ο Μικόφσκι.
Ο Κριστιάν Μικόφσκι μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι υπήρξε μια μυστική συνάντηση  του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του επικεφαλής του DUI κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, με σκοπό την υποστήριξη από τους Αλβανούς του υποψηφίου προέδρου που υποστήριζε ο νυν σκοπιανός πρωθυπουργός.
Μιλάμε για ένα πολιτικό αλισβερίσι που θα καθορίσει από εδώ και στο εξής το μέλλον του κρατιδίου το οποίο δεν θα είναι φυσικά ευοίωνο.
Ο ίδιος ο Μικόφσκι κάλεσε τον Ζάεφ να απαντήσει στους πολίτες εάν υπήρξε συνάντηση και συμφωνία με το DUI σχετικά με τον πολιτικό επαναπροσδιορισμό του κράτους και την κατάρτιση νέων συνόρων που προμηνύουν ένα είδος αυτονομίας εντός χώρας, κάτι που αποτελούσε φυσικά πάγιο αίτημα των Αλβανών.

«Κάτι ετοιμάζεται και ήδη συμβαίνει στο Τέτοβο, το οποίο έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε Ζόραν Ζάεφ και Αλβανούς και αφορά την υποστήριξη των Αλβανών στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Μιλάμε για ένα είδος πολιτικού επαναπροσδιορισμού της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», τόνισε ο Μικόφσκι.
Ο ίδιος τόνισε ότι ίσως αυτές οι εκλογές να επαναπροσδιόρισαν τελικά  τα όρια μιας ¨σύμβασης» για ένα νέο εκλογικό σύστημα (για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές) που θα  χρησιμεύσει ως «νονός μιας  διαδικασίας για την κατάρτιση νέων συνόρων εντός της χώρας, αναφερόμενος σε μια μορφή αυτονομίας των Αλβανών.
«Λυπάμαι τον  κ. Στέβο  Πενταρόβσκι αν δεν έχει ενημερωθεί για τη συνάντηση,  γιατί βλέπω ότι ξεστόμισε  μια νέα πολιτική θεωρία που ξεκίνησε την επόμενη κιόλας ημέρα, η οποία αφορά πιθανότατα τον προσδιορισμό  ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα αυτό », είπε ο Μικόφσκι.
Υπενθυμίζουμε ότι  οι Αλβανοί των Σκοπίων θέλουν ολοκληρωτική και ισότιμη αναγνώριση ως «εθνότητα» , ενώ ετοιμάζονται σύμφωνα με τις δηλώσεις παλαιότερες  Ράμα και Χαραντινάι, να καταργήσουν τα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της Μεγάλης Αλβανίας.
Το ίδιο άνετα μπορεί να υλοποιηθεί όμως κάποια στιγμή και με το κράτος των Σκοπίων για τους Αλβανούς, μιας και ιστορικά  είχαμε μια φορά εξέγερση των Αλβανών το 2001.
Την ίδια στιγμή σε ένα τέτοιο σενάριο οι Σλαβόφωνοι των Σκοπίων θα  λοξοκοιτάξουν σίγουρα προς την Βουλγαρία, μιας και 100.000 από αυτούς έχουν ήδη βουλγαρικά διαβατήρια.
Μέσα σε αυτούς  ως γνωστόν,  υπάρχει και ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος ομιλεί ανοικτά πλέον για Σκοπιανούς  που νιώθουν Βούλγαροι.
Όλες αυτές οι ζυμώσεις προμηνύουν σε συνδυασμό με την υλοποίηση της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας  εξελίξεις και κυρίως γεγονότα, πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.
Επίσης σύμφωνα με πηγές , οι  Αλβανοί των Σκοπίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική κοινότητα, μετά τους Σλάβους. Από τους 2.022.547 πολίτες της χώρας , οι 509.083 ή το 25.2% είναι Αλβανοί σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2002.
Η Αλβανική κοινότητα ζει κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι μεγαλύτερες Αλβανικές κοινότητες υπάρχουν στους δήμους του Τέτοβου (70,3% του συνολικού πληθυσμού), του Γκόστιβαρ (66,7%), της Δίβρης (58,1%), της Στρούγκας (56,8%), του Κίτσεβου (54,5%), του Κουμάνοβου (25.8%%) και των Σκοπίων (20.4%)
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου