r

Translate

13 Οκτ 2019

Απόκοσμο: Ο ουρανός στην Ιαπωνία βάφτηκε μωβ, πριν χτυπήσει ο τυφώνας (εικόνες)

Ο τυφώνας Hagibis σφυροκοπά την Ιαπωνία προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.
Ηδη μέχρι το βράδυ του Σαββάτου υπήρχαν δύο νεκροί από τον τυφώνα, ένας από κατολίσθηση και ένας από τις ριπές αέρα που γδέρνουν τη χώρα, ενώ έχουν καταγραφεί και 33
τραυματίες. Μέχρι το πρωί της Κυριακής οι νεκροί είχαν αυξηθεί στους 18.Είναι ενδεικτικό ότι μετεωρολόγοι έχουν συγκρίνει τον τυφώνα Hagibis με τον ισχυρό τυφώνα Ida, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του 1.269 νεκρούς στην Ιαπωνία το 1958.
«Να είστε έτοιμοι για βροχοπτώσεις που δεν έχετε βιώσει ποτέ», δήλωσε ο αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας Yasushi Kajihara. «Πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σώσετε τη ζωή σας», κάλεσε τους πολίτες, ενώ οι περιοχές που βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για τον τυφώνα Hagibis, κατηγορίας 5, θυμίζουν έρημη ζώνη και τα ράφια των καταστημάτων έχουν αδειάσει εδώ και μέρες. Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε όλους όσοι κατοικούν κοντά σε ποτάμια να μετακινηθούν σε υψηλούς ορόφους ανθεκτικών κτιρίων, αν δεν είναι εύκολα προσβάσιμα τα καταφύγια.
Την ίδια ώρα σεισμός 5,3 Ρίχτερ χτύπησε την περιοχή, ενώ πριν τα φαινόμενα που συνδέονται με τον τυφώνα αρχίσουν να σφυροκοπούν το Τόκιο ο ουρανός πήρε μαβιά χρώματα.

Γιατί ο ουρανός βάφτηκε μωβ
Εντωμεταξύ, Ιάπωνες πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες του ουρανού που, λίγες ώρες πριν χτυπήσει ο τυφώνας, είχε πάρει ένα βαθύ βιολετί χρώμα.

Ο μωβ ουρανός είναι ένα φαινόμενο που συχνά προηγείται ή ακολουθεί ένα μεγάλο τυφώνα, όπως αναφέρει η Daily Express. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο μωβ ουρανός είναι το αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται «σκέδαση». Η σκέδαση συμβαίνει όταν τα μόρια και τα μικρά σωματίδια στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν την κατεύθυνση του φωτός, προκαλώντας διασκορπισμό του φωτός.

Οι μεγάλες καταιγίδες και οι βροχοπτώσεις τείνουν να απομακρύνουν τα μεγαλύτερα σωματίδια από την ατμόσφαιρα, κάνοντας τα χρώματα του ουρανού πιο ζωηρά. Υπό κανονικές συνθήκες στον ουρανό υπάρχουν μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία απορροφούν περισσότερο φως και διασκορπίζουν τα μήκη κύματος του φωτός πιο ομοιόμορφα με αποτέλεσμα ο ουρανός να παίρνει απαλές αποχρώσεις.
Ο μετεωρολόγος Lauren Rautenkranz εξήγησε το φαινόμενο όταν εντοπίστηκε στη Φλώριντα μετά τον τυφώνα Μάικλ το 2018. «Καθώς το ηλιακό φως φθάνει στη Γη, τα περισσότερα από τα χρώματα του φάσματος είναι σε θέση να φτάσουν στην επιφάνεια της γης χωρίς διακοπή. Αλλά τα βραχύτερα μήκη κύματος, όπως το μπλε και το μωβ, διασκορπίζονται προς πάσα κατεύθυνση, το φως αναπηδά από σωματίδιο σε σωματίδιο μέχρι τελικά να φτάσει στα μάτια μας».
Κανονικά, είπε, τα μάτια μας μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο το μπλε, επειδή το βιολετί είναι το μικρότερο μήκος κύματος του χρωματικού φάσματος .Αλλά πριν από μια μεγάλη καταιγίδα, οι συνθήκες είναι σωστές για να κάνει την εμφάνισή του το μωβ χρώμα. Στην ατμόσφαιρα υπάρχει υγρασία, τα σύννεφα βρίσκονται κοντά στο έδαφος και, αν ο ήλιος ανατέλει ή δύει μπορούμε να δούμε το πραγματικό χρώμα του ουρανού.
Η Rautenkrantz δήλωσε: «Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στα μάτια μας να βλέπουν τα αληθινά χρώματα του ουρανού, δεδομένου ότι η βιολετί είναι εκεί αρχικά, απλά δεν το βλέπουμε συνήθως. Το φως διασκορπίζεται στον υγρό αέρα, προκαλώντας το μαγικό μωβ χρώμα».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου