5


Translate

20 Οκτ 2019

Rita Hayworth πεθανε με αλτσχαιμερ

Ποιος θα το πίστευε, ότι αυτή η γυναίκα, αυτή η καλλονή, αυτό το όνειρο όλων των αντρών του πλανήτη, πριν καν γίνει 50 χρόνων, να χτυπηθεί από την νόσο του Αλτσχάιμερ… και να πεθάνει τόσο νέα!
H Ρίτα Χέιγουορθ (Rita Hayworth), γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1918 και πέθανε 14 Μαΐου του 1987.
Πέθανε μόλις 68 χρόνων σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, η υγεία της είχε αρχίσει να χειροτερεύει. Εμφάνισε τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχετικά νεαρή ηλικία, (όταν δεν είχε κλείσει ακόμα τα πενήντα) κι η επίσημη διάγνωση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η κόρη της Jasmine παρέμεινε στο πλευρό της μέχρι και το θάνατό της.
Πέθανε έχοντας Αλτσχάιμερ, ΡΙΤΑ ΧΕΪΓΟΥΟΡΘ, ΧΙΛΙΓΟΥΝΤ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΣΤΑΡ, SEX SYMBOL, ΤΑΙΝΙΕΣ, TO BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Θεωρείται μια από τις ομορφότερες γυναίκες που πέρασαν ποτέ από το χώρο της έβδομης τέχνης κι αποτέλεσε ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του κινηματογράφου κατά τη δεκαετία του ’40. Η απήχηση που είχε στο κοινό είχε ως αποτέλεσμα να κοσμήσει το εξώφυλλο του περιοδικού Life πολλές φορές ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας. Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στις αρχές της δεκαετίας του ’30 με το όνομα Ρίτα Κανσίνο, το οποίο αποφάσισε να αλλάξει σε Ρίτα Χέιγουορθ, για να προσελκύσει μεγαλύτερη ποικιλία ρόλων. Γύρισε 61 ταινίες σε χρονικό διάστημα 37 χρόνων, αλλά εκείνη με την οποία το όνομα της είναι συνδεδεμένο σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η Τζίλντα (Gilda, 1946), που κακώς την λέμε Τζίλντα, μια και το σωστό είναι Γκίλντα
Η Μαργαρίτα Κάρμεν Κανσίνο γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1918. Οι γονείς της ήταν ο Εντουάρντο Κανσίνο, Ισπανός χορευτής από τη Σεβίλλη κι η Αμερικανίδα ηθοποιός Βόλγκα Χέιγουορθ. Η Ρίτα είχε επίσης δυο αδέλφια τον Εντουάρντο και τον Βέρνον. Ο πατέρας της ήθελε να την κάνει μεγάλη χορεύτρια, ενώ η μητέρα της ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ξεκίνησε μαθήματα χορού από την ηλικία των τριών χρονών, παρά το γεγονός ότι δεν της άρεσε ιδιαίτερα. Χρόνια αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν είχε το κουράγιο να πει στον πατέρα της ότι δεν ενδιαφερόταν για το χορό κι ότι η παιδική της ηλικία ήταν μια αδιάκοπη πρόβα. Σε ηλικία 8 χρονών συμμετείχε σε μια ταινία μικρού μήκους της Warner με τίτλο La Fiesta.
Στα 17 της έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, τράβηξε όμως την προσοχή του ιδιοκτήτη της εταιρίας Columbia Pictures ο οποίος γοητεύτηκε από την ομορφιά της και της έκανε αποκλειστικό συμβόλαιο με την Columbia, αλλάζοντάς της το όνομα σε Ρίτα Χέιγουορθ. Μαζί με το συμβόλαιο ξεκίνησε και η μεταμόρφωσή της σε μια από τις ωραιότερες γυναίκες που είδε ποτέ ο κινηματογραφικός φακός. Η ηθοποιός υπέστη λοιπόν μια σειρά αισθητικών επεμβάσεων που είχαν ως στόχο τη διόρθωση των ατελειών του προσώπου της καθώς και την εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας του μετώπου της. Έπειτα απέκτησε την πυρόξανθη χαίτη, που επρόκειτο να αποτελέσει χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα χρόνια που ακολούθησαν.
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Μέσα σε δύο χρόνια έγινε σταρ και απέκτησε τον τίτλο: “The Great American Love Goddess
Μετά τη μεταμόρφωσή της πρωταγωνίστησε σε μια σειρά ταινιών που είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Συμπρωταγωνίστησε με τους σημαντικότερους άνδρες ηθοποιούς της εποχής σε ταινίες διαφορετικών ειδών. Εμφανίστηκε στο πλάι του Cary Grant, Tyron Power, James Cagney, Glenn Ford, κτλ. Εκτός αυτών αποτέλεσε παρτενέρ του Fred Astaire στα μιούζικαλ Ποτέ δε θα Πλουτίσεις (You’ll Never Get Rich) και Στον Ίλιγγο του Χορού (You Were Never Lovelier, 1942), καθώς και του Gene Kelly στο μιούζικαλ Cover Girl (1944). Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου η φωτογραφία της στο εξώφυλλο του περιοδικού Life το 1941 βρισκόταν στην κατοχή των περισσοτέρων Αμερικανών στρατιωτών στο μέτωπο.
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Η περίφημη φωτογραφία και το εξώφυλλο του περιοδικού Life το 1941 που λάτρεψαν οι φαντάροι.
Παράλληλα με την επιτυχία της στο χώρο του κινηματογράφου είχε πολλές επιτυχίες και στην προσωπική της ζωή. Πρώτος της σύζυγος ήταν ο Έντουαρντ Τζάντσον, τον οποίο παντρεύτηκε το 1937 για λόγους συμφερόντων και από τον οποίο χώρισε το 1942. Το 1943 συνάντησε τον Orson Welles και τον ερωτεύτηκε. Παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά και ένα χρόνο αργότερα το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη τη Ρεβέκκα, και αργότερα ένα γιο. Ο γάμος τους διήρκεσε 5 χρόνια.
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Πρώτη της μεγάλη επιτυχία μετά τη λήξη του πολέμου ήταν η ταινία που της έδωσε μια θέση στην αιωνιότητα, η Gilda (1946) στην οποία ερμήνευε τα τραγούδια Put the Blame on Mame (κατά το οποίο προκαλεί τα πλήθη κάνοντας στριπτίζ και αφαιρώντας μόνο ένα γάντι) και Amado mio.
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
“Όλοι θέλουν να κοιμηθούν με την Gilda, αλλά τους κακοφαίνεται όταν ξυπνούν μαζί μου.” Rita Hayworth
Rita-Hayworth, Prince-Ali-Khan
Το 1948 στις Κάννες γνώρισε τον πρίγκιπα Άλι Χαν (φωτογραφία πάνω), με τον οποίο παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα έχοντας πάρει την απόφαση να αφήσει το Hollywood. Απέκτησε άλλη μια κόρη την πριγκίπισσα Τζάσμιν Άλι Χαν, αλλά εκείνος που ήταν γνωστός γυναικάς δεν έμεινε πιστός στο γάμο τους. Ο γάμος έληξε το 1952 κι έτσι εκείνη αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αμερική με την κόρη της.
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Η επιστροφή της στη μεγάλη οθόνη έγινε με την ταινία Μια Νύχτα στο Τρίνινταντ (Affair in Trinidad, 1952) που απέφερε μεγαλύτερα κέρδη από την Gilda. Ακολούθησαν κι’ άλλες ταινίες, και άλλες μεγάλες επιτυχίες, και άλλοι γάμοι….. μέχρι που το 1962 επρόκειτο να κάνει το ντεμπούτο της στο Broadway κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση Step on a Crack, αλλά εγκατέλειψε το εγχείρημα την τελευταία στιγμή επικαλούμενη προβλήματα υγείας. Κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’60 το άστρο της άρχισε να δύει παρά το γεγονός ότι συνέχισε να γυρίζει ταινίες μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τελευταία της ταινία ήταν Η Οργή του Θεού (The Wrath of God) το 1972.
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Ο Orson Welles, η Rita Hayworth και τα παιδιά τους
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Ο Cary Grant και η Rita Hayworth στην ταινία Only Angels Have Wings, (1939) και δεξιά με τον Glenn Ford συμπρωταγωνιστή της στην Gilda (1946)
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Lady from Sanghai (1947) με σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή τον σύζυγό της Orson Welles, με τον οποίο στα γυρίσματα της ταινίας βρισκόταν στα πρόθυρα διαζυγίου.
1941: American screen beauty Rita Hayworth, Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Separate Tables, με την Rita Hayworth και τον Burt Lancaster (1958), και δεξιά με τον Frank Sinatra, που έπαιξαν μαζί στοPal Joey
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Με τον Fred Astaire, έπαιξε σε δύο ταινίες και δεξιά με τον Gene Kelly στο Cover Girl (1944)
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ
Rita Hayworth, Ρίτα Χέιγουόρθ.
πηγη nikosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου