5


Translate

2 Ιαν 2020

Κοινή άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου στα σύνορα με Λιβύη – Μπλοκάρουν τις τουρκικές «αερογέφυρες» – Σφοδρή επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ

Οι ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Αιγύπτου πρόκειται να πραγματοποιήσουν κοινή στρατιωτική άσκηση κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες έως τώρα πληροφορίες. 
Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται μετα το πρασινο φως της Αγκυρας για αποστολη στρατευματων στην Λιβυη.
Η παρουσία του ελληνικού και αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, μπλοκάρει τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις που σκοπεύουν να μεταφέρουν τακτικό στρατό και «συμβούλους» στη βορειοαφρικανική χώρα.
Το γεγονός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε δύο πιθανά σενάρια. Η κοινή ελληνοαιγυπτιακή δύναμη μπορεί διακόψει κάθε ροή τουρκικών δυνάμεων προς τη Λιβύη, οδηγώντας στη σταδιακή αποδυνάμωση των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) και τελικά την επικράτηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.
Από την άλλη, η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει να κλιμακώσει, με αποτέλεσμα να λάβει χώρα στην περιοχή ένα «θερμό επεισόδιο» με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θα επεκτείνεται από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι νοτίως της Κρήτης, στα σύνορα με τη Λιβύη.

Πάντως σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, πραγματοποίησε συνάντηση με την επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Αιγύπτου, με κύριο θέμα την έγκριση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε μια σειρά μέτρων σε διάφορους τομείς, με γνώμονα την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής για την εσωτερική και Εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς συμπεριλαμβάνεται η ανεξέλεγκτη Άγκυρα με τις παράνομες απαιτήσεις της.
Η Άγκυρα έχει απομονωθεί πλήρως στην περιοχή και η διπλωματική της ρήξη με τις γειτονικές χώρες, αναπόφευκτα θα την οδηγήσει σε μια στρατηγική ήττα. Ήδη το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε μια ανακοίνωση-επίθεση κατά Ελλάδας, Κύπρος και Ισραήλ, με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.
Δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει. «Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed είναι ένα νέο παράδειγμα μάταιων προσπαθειών στην περιοχή να αποκλείσουν την χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου