5


Translate

15 Αυγ 2020

Ελιά στο δέρμα: Τα πέντε σημάδια που δείχνουν κίνδυνο για καρκίνο

Το μελάνωμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% όλων των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, αλλά ευθύνεται για το 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.
Οι ελιές στο δέρμα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, καθώς έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Δημιουργούνται από τη συσσώρευση μελανοκυττάρων στο δέρμα κι όπως έχει παρατηρηθεί άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να έχουν περισσότερες ελιές.
Το πιο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για το μελάνωμα είναι μια νέα κηλίδα επί του δέρματος ή ένα άλλο σημάδι που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα είναι εάν ένα σημάδι μοιάζει διαφορετικό από όλα τα άλλα παρόμοια σημάδια στο δέρμα σας. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν δερματολόγο.
Τα πέντε σημάδια ότι μια ελιά είναι καρκινική είναι τα εξής:
Ασυμμετρία: Το ήμισυ μιας ελιάς ή ενός σημαδιού δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο μισό.
Περιφέρεια της ελιάς: Οι άκρες είναι ακανόνιστες, τραχείς, με εγκοπές ή «θολές» στην όψη.
Χρώμα: Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλη την επιφάνεια της ελιάς και μπορεί να περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου ή μερικές φορές να έχει «μπαλώματα» με ροζ, κόκκινο, λευκό ή μπλε χρώμα.
Διάμετρος: Το σημάδι είναι μεγαλύτερο από έξι χιλιοστά σε διάμετρο. Εντούτοις, κάποια μελανώματα μπορεί μερικές φορές να είναι μικρότερα από αυτό, όταν πρωτοεμφανίζονται.
Μετάλλαξη: Η ελιά αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της.
Ορισμένα μελανώματα μπορεί να μην εμπίπτουν σε αυτό τον οδηγό και δεν ταιριάζουν με τους κανόνες που περιγράφονται παραπάνω. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές ή νέες κηλίδες στο δέρμα είτε ελιές που φαίνονται διαφορετικές από τις υπόλοιπες στο σώμα σας.
Άλλα προειδοποιητικά σημάδια μιας «ύποπτης» ελιάς είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται, η εξάπλωση της χρωστικής ουσίας πέρα από τα όρια της ελιάς στο περιβάλλον δέρμα, η πρόκληση ερυθρότητας ή διόγκωσης πέρα από τα όρια της ελιάς, η αλλαγή στην αίσθηση, που συνήθως συνοδεύεται από φαγούρα, ευαισθησία ή πόνο, η αλλαγή στην επιφάνεια μιας ελιάς ή η ανάπτυξη ενός οζιδίου.
πηγη pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου