5


Translate

24 Σεπ 2020

Η μυστηριώδης "κυρία Χ", από τη Σιβηρία : άγνωστο είδος ανθρώπου;

Ένα οστό από ανθρώπινο δάχτυλο που βρέθηκε το 2008 σε σπηλιά της  Σιβηρίας, ίσως να πρoσθέσει ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου! Οι γενετικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το εύρυμα έδειξαν ότι δεν προέρχεται σίγουρα από το Homo Sapiens αλλά ούτε καν από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ.   Όταν πριν από δύο χρόνια ρώσοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στο σπήλαιο Ντενίσοβα το οστό, θεώρησαν δεδομένο ότι ανήκε στους Νεάντερταλ που ζούσαν στην περιοχή μέχρι πριν από 30.000 χρόνια, οπότε δεν προχώρησαν σε περαιτέρω διερεύνηση.
Τι έδειξαν οι γενετικές αναλύσεις
  Μέχρι που ο Γιοχάνες Κράουζε - ειδικός στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας- ήρθε σε επαφή με τον Σβάντε Πάαμπο και απόφασισαν να υποβάλλουν το γενετικό υλικό σε εξετάσεις. Γνώστης της ιστορίας των Νεάτερνταλ ο Πάαμπο, αφού είναι εκείνος που έκανε  προσδιορισμό της πρώτης γενετικής αλληλουχίας από οστά Νεάντερταλ, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα!
  Αφού το μιτοχονδριακό DNA του οστού που βρέθηκε στη Σιβηρία δεν ταιριάζει με το DNA, ούτε του Homo sapiens oύτε του Homo Neandertalensis, τότε είναι πολύ πιθανό να ανήκει σε άγνωστο μέχρι σήμερα είδος του ανθρώπινου γένους!  "Μου φάνηκε απίστευτο! Ακουγόταν υπερβολικά εξωπραγματικό για να είναι αληθινό",  σχολίασε ο ερευνητής στο Nature.
Η μυστηριώδης "κυρία Χ"
  Αν και το φύλο του πλάσματος στο οποίο ανήκε το οστό δεν είναι γνωστό, οι επιστήμονες το ονόμασαν "κυρία Χ", επειδή τα μιτοχόνδρια από τα οποία αναλύθηκε το DNA, κληρονομούνται μόνο μέσω της μητέρας.
  Πιθανολογούν ότι η μυστηριώδης αυτή "κυρία" θα αναγκάσει τους ανθρωπολόγους να αλλάξουν το γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπινου είδους! Αν οι υποθέσεις επαληθευτούν τότε θα είναι η πρώτη φορά, που ανακαλύπτεται νέο είδος ανθρώπου από την ανάλυση γενετικού υλικού και όχι από απολιθώματα.
  Ένα στοιχείο που έκανε τους επιστήμονες να εκπλαγούν ακόμα περισσότερο ήταν ότι το DNA του οστού διέφερε από το DNA του σύγχρονου ανθρώπου περισσότερο από ό,τι διαφέρει το γενετικό υλικό του Νεάντερταλ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πάαμπο, τα μιτοχόνδρια της "κυρίας Χ" διαφέρουν από αυτά του ανθρώπου κατά περίπου 400 "γράμματα" DNA, ενώ οι Νεάντερταλ έχουν τις μισές μόνο διαφορές με τον άνθρωπο.
  Αυτό ίσως να σημαίνει ότι η εξελικτική γραμμή του είδους της Σιβηρίας διαχωρίστηκε από την εξελικτική γραμμή του ανθρώπου νωρίτερα από ό,τι διαχωρίστηκαν οι Νεάντερταλ. Αν αυτό ισχύει τότε "η άγνωστη κυρία της Σιβηρίας" είναι πιο μακρινός συγγενής μας από τον Νεάντερνταλ!
Μετά τα "χόμπιτ" η "κυρία της Σιβηρίας"
 Μέχρι το 2003, οι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι οι Νεάντερταλ μαζί με τους Homo ήταν οι μόνοι άνθρωποι στην Ευρώπη και στην Ασία κατά την ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο. Η ανακάλυψη του μικρόσωμου "χόμπιτ" (Homo floresiensis) στην Ινδονησία, άλλαξε τα δεδομένα!
  Ένα πλάσμα με ύψος ενός μόλις μέτρου και ηλικίας 17.000 ετών, τα οστά του οποίου ανακαλύφθηκαν στη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας, θεωρήθηκε το δεύτερο είδος ανθρώπου που ζούσε παράλληλα με τον Homo sapiens πριν από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια, μετά από τον Homo Nneanderthalensis.
  Η "κυρία Χ" από τη Σιβηρία, έρχεται τώρα να αλλάξει για ακόμα μία φορά το γενεαλογικό μας δέντρο. Με ηλικία από 30.000 ως 50.000 χρόνια και dna που δεν ανήκει σε κανένα από τα γνωστά ως τώρα είδη των προγόνων του ανθρώπου, οι ανθρωπολόγοι θεωρούν πως βρίσκονται μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη!
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικούς μήνες
  Αυτή τη στιγμή οι ερευνητές ήδη επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις γενετικές αλληλουχίες DNA από τα 3,1 δισ. "γράμματα" του γονιδιώματος του πυρήνα του κυττάρου της "κυρίας Χ".  Οι πρώτες αναλύσεις του μιτοχονδριακού DNA δείχνουν ότι το άγνωστο είδος δεν είχε επιμειξίες ούτε με homo sapiens, ούτε με Νεάντερταλ. Είχε έναν κοινό αφρικανό πρόγονο με τον άνθρωπο και τον Νεάντερταλ πριν από 780.000 έως 1,3 εκατ. χρόνια, πριν αρχίσει να μεταναστεύει προς το Βορρά και την Ανατολή.
  Επίσης όπως όλα δείνουν η "κυρία Χ", επειδή εμφανίστηκε πολύ αργότερα, δεν συγγενεύει με τον πρόγονο του ανθρώπου, τον "όρθιο άνθρωπο" (homo erectus), που άρχισε να εγκαταλείπει την Αφρική πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια.
"Η κορυφή του παγόβουνου...", λένε οι επιστήμονες.
  Για να μιλάμε πάντως με σιγουριά για "νέο είδος ανθρώπου", οι επιστήμονες συνιστούν να περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα που θα βγουν σε μερικούς μήνες. Επιπλέον ο παλαιοανθρωπολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δήλωσε πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη "είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου" αφού εκτιμά πως πολλοί περισσότεροι ανθρωποειδείς - που δεν θα είναι ούτε άνθρωποι ούτε Νεάντερταλ- θα ανακαλυφθούν τα επόμενα χρόνια, ιδίως στην κεντρική και ανατολική Ασία.

 pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου