Υπήρξε μαζί με τον στενό του φίλο και συνεργάτη Καρλ Μαρξ, θεμελιωτής του λεγόμενου επιστημονικού Κομμουνισμού και του διαλεκτικού υλισμού. Στις αρχές του 1847, ο Ένγκελς μαζί με τον Καρλ Μαρξ προσχώρησαν στην Ένωση των Δικαίων, μια οργάνωση του Λονδίνου που συσπείρωνε μικρό αριθμό εργατών κυρίως μεταναστών. Το πρόγραμμα της ένωσης που χαρακτηριζόταν από το σύνθημα “όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια” ήταν ουτοπικό και δεν κάλυπτε τους δυο άνδρες. Μετά την προσχώρησή τους, η ένωση μετασχηματίστηκε σε Ένωση Κομμουνιστών και ιδρύθηκε σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο τον Ιούνη του 1847, με τον Ένγκελς να παίρνει μέρος ως εκπρόσωπος των εργατών του Παρισιού. Η ένωση είχε πλέον ως σύνθημα Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους συνέταξε σχέδιο προγράμματος με τον τίτλο Άρχες Κομμουνισμού που αποτέλεσε την μαγιά για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Το Μάη του 1849 άρχισε ένοπλος επαναστατικός αγώνας στη Ρηνανία. Ο Άουγκουστ Βίλιχ, μέλος της Ένωσης Κομμουνιστών, συγκέντρωσε απόσπασμα εθελοντών στο οποίο συμμετείχε και ο Ένγκελς. Επέδειξε μεγάλο ηρωισμό και μόνο μετά την ήττα της επανάστασης έφυγε από τη Γερμανία με ό,τι είχε απομείνει από τον εθελοντικό στρατό. Αμέσως μετά ταξίδεψε στην Αγγλία που ήταν ο Καρλ Μαρξ και συνέχισε τις μελέτες του, μέχρι η πίεση του πατέρα του και η άθλια οικονομική κατάσταση του Μαρξ, ο οποίος εκείνη την περίοδο συνέγραφε το Κεφάλαιο τον ανάγκασε να πάει πάλι να εργαστεί στο κλωστήριο του πατέρα του στο Μάντσεστερ.

Το 1893 παρά την προχωρημένη ηλικία του έκανε το γύρο της Ευρώπης προετοιμάζοντας το Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο στη Ζυρίχη. Τελικά μια ζωή γεμάτη αγώνες έληξε στις 5 Αυγούστου του 1895 στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την επιθυμία του η κηδεία του έγινε σε στενό κύκλο. Την συνεισφορά του τόνισε ο Βίλχελμ Λίμπκνεχτ στον επικήδειο του, που είπε “Παρόντες εδώ, είναι μόνο λίγοι, αυτοί όμως οι λίγοι, αντιπροσωπεύουν εκατομύρια, ολόκληρο τον κόσμο… θα ετοιμάσουν το τέλος του καπιταλισμού. Ο Ένγκελς έδειξε σε όλους μας το δρόμο και ήταν οδηγός σε όλο αυτό το δρόμο, ήταν ηγέτης, αγωνιστής, σε αυτόν ενώθηκαν η θεωρία με την πράξη”.

Μερικά από τα έργα του:

Η Κατασταση της Εργατικης Ταξης στην Αγγλια

Αντί-Ντύρινγκ

Διαλεκτική της Φύσης

Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους

Ουτοπιστικός και επιστημονικός σοσιαλισμός

Ο Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το τέλος της κλασσικής γερμανικής φιλοσοφίας

H Αγία Οικογένεια