5


Translate

4 Αυγ 2021

Πνίγηκε η Αθήνα από τους καπνούς: «Χάθηκε» μέχρι και η Ακρόπολη - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της φωτιάς (φώτο)

Κίνδυνος για την υγεία οι καπνοί
Οι αρχές μάλιστα έστειλαν μήνυμα μέσω του 112 προς τους πολίτες, κυρίως στα βόρεια προάστια, ώστε να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα ώστε να μην μπουν οι καπνοί.
Ο ουρανός της Αττικής, ειδικότερα, έχει πλέον γίνει «μαύρος», ενώ η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Η μυρωδιά του καμένου είναι σχεδόν ανυπόφορη και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει και ο καύσωνας.
Η πρωτεύουσα, όπως φαίνεται και από τη συγκλονιστική φωτογραφία που δημοσίευσε το Associated Press, τυλίχθηκε από ένα κιτρινωπό νέφος, παρόμοιο με την αιθαλομίχλη που καταγράφηκε τους χειμώνες του 2012 και του 2013 στην Αθήνα.
«Χάθηκε» μέχρι και η Ακρόπολη! 
Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και παραμονή σε εσωτερικούς κλειστούς και δροσερούς χώρους συνέστησε μέσω MEGA η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματία Τσικρικά.
«Τις τελευταίες ώρες αλλά και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές. Αν και καπνός υπάρχει σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής» σημείωσε η πνευμονολόγος.
«Όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον πνευμονολόγο τους και να μη σταματήσουν την αγωγή τους» τόνισε η γιατρός.
«Να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουμε σε εσωτερικούς και δροσερούς χώρους. Ο συνδυασμός αποπνικτικής ατμόσφαιρας και υψηλών θερμοκρασιών είναι πολύ επικίνδυνο για την αναπνευστική υγεία μας κοκτέιλ – δύσπνοια, βήχα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, η κ. Τσικρικά είπε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.
Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας
Το υπουργείο Υγείας, εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη διασφάλιση της υγείας από τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται σε Αττική και Εύβοια.
Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των ατμοσφαιρικών επιπτώσεων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών που ταλανίζουν τη χώρα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές συνιστούν τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού των πληττόμενων περιοχών.
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • Παιδιά καθώς και
  • Τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Όπως τονίζει, άτομα με άσθμα ενδέχεται να χρειαστούν συχνότερες εισπνοές του ειδικού φαρμάκου που κάνουν χρήση. Συνιστά, δε, για επίμονα περιστατικά άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. 
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.
 πηγη pronews.gr
 μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου