5


Translate

19 Σεπ 2019

Οι ΗΠΑ «δίνουν στεγνά» τον Ερντογάν: «Χρηματοδοτείς τρομοκράτες!» – Έγγραφο-ντοκουμέντο

Ισλαμικό τρόμο εξάγει η Τουρκία σύμφωνα με έναν νέο κατάλογο εταιρειών και ατόμων, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας το τουρκικό καθεστώς ως υποστηρικτή και μέγα χορηγό τρομοκρατικών οργανώσεων, αποδυκνύοντας  περίτρανα ότι η χώρα του Ερντογάν
εισάγει και εξάγει ισλαμική εξτρεμιστική τρομοκρατία προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου  βέβαια και του Αιγαίου.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει έναν κατάλογο υποστηρικτών της τρομοκρατίας στην Τουρκία, ο οποίος περιλαμβάνει 15 νέες εταιρείες και άτομα, 10 από τα οποία βρίσκονται εντός χώρας.

Όλοι αυτοί φέρονται να παρέχουν αφειδώς οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λίβανο (ISIL), την Χαμάς, την Χεζμπολάχ και την Ισλαμική  Επαναστατική  Φρουρά  (IRGC-QF) χωρίς να αντιμετωπίζουν περιορισμούς από τις τουρκικές αρχές.
Η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, συνοδεύονταν  με το υπόμνημα ότι οι εν λόγω φορείς θα υπόκειντο σε σοβαρές κυρώσεις που θα τους εμπόδιζαν να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε είδος πράξης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένει από όλες τις χώρες να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των οντοτήτων που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο  κατάλογο, ενώ απαιτείται να αναφέρουν στο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) κάθε πληροφορία.

Κάθε εταιρεία ή άτομο που επιλέγει να ασχολείται με επιχειρηματικές υποθέσεις με οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο μπορεί να υπόκειται σε παρόμοιες κυρώσεις από το αμερικανικό Δημόσιο, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες  από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, η τουρκική εταιρεία Redin Exchange ξεχωρίζει για παράδειγμα ως βασικός παράγοντας στη μεταφορά χρημάτων από την Τουρκία κυρίως στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Η Τουρκία  όχι μόνο προσέφερε χρηματοοικονομική χορηγία σε αυτή την ομάδα, αλλά προσέφερε και υλική και τεχνολογική υποστήριξη.
Εκτός από αυτήν, η τουρκική  εταιρεία Saksouk υλοποιούσε ανταλλαγή και μεταφορά χρημάτων με τον ISIS. Υποστηρίχθηκε ότι η Saksouk βοήθησε ουσιαστικά στην χρηματοδότηση της οργάνωσης αυτής και χειρίστηκε μεταφορές κεφαλαίων για λογαριασμό των μελών της οργάνωσης στην Συρία στα τέλη του 2018.
Η Τουρκία κατηγορήθηκε συχνά στο παρελθόν, ότι υποστηρίζει εσκεμμένα τον ISIL ή τουλάχιστον «έκλεινε  τα μάτια» όταν η τρομοκρατική ομάδα «αναζωογονήθηκε» το 2013 και το 2014 μέσω του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης από την Άγκυρα να επαναλάβει πάλι την απαγόρευση της δραστηριότητας της Χαμάς στη χώρα, την οποία η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να πράξει, καθώς δεν έχει χαρακτηρίσει την παλαιστινιακή οργάνωση ως τρομοκρατική οντότητα.
Η πολιτική που ασκεί σήμερα η Άγκυρα στο Αιγαίο, σύμφωνα και με  αυτήν την λίστα, υποκρύπτει πιθανότατα και την μεταφορά τζιχαντιστών ως «προσφύγων» στην Ευρώπη, ενώ για όλα αυτά έχουν επιληφθεί οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
 πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου